Àrea de Formació Àrea de Psicopedagogia Àrea de Pedagogia Terapeutica

L'escolta es perd,
cal trobar l'armonia,
del so conscient.

Image

Què és la tècnica Tomatís?

La tècnica Tomatís és una tècnica d'estimulació auditiva creada pel Doctor Alfred Tomatís (1920-2001), que va subratllar l'estreta relació entre l'oïda i el sitema nerviós, i explicà que podíem tenir una oïda excel·lent i no obstant no saber escoltar. Una mala escolta pot afectar greument la capacitat de comunicació i relació amb els altres, amb la vida i amb l'univers que ens envolta.

Segons les investigacions del Dr. Tomatís, rehabilitant i reforçant el mecanisme de la cadena ossicular de l'oïda mitja podem obtenir transformacions en el llenguatge, en l'estàtica i en la cinètica, en la comunicació, en l'accés a la nostra consciència i, per suposat, induir l'estimulació del sistema nerviós en alguna de les seves àrees

L'aplicació de les investigacions del Dr. Tomatís es fan extensives a diferents camps terpaèutics, des del psicopedagògic fins el neuropsiquiàtric. No podem oblidar que quan l'ésser humà perd la capacitat d'escolta entra en un estat ansiós-depressiu i a la vegada aquestes patologies comporten també la pèrdua d'aquesta facultat d'escoltar. Així doncs, el tractament que proposa el Dr. Tomatís serà també un potent ansiolític i antidepressiu.

La tècnica va dirigida a persones de totes les edats que desitgin:

També està indicada en casos de:

Com apliquem la tècnica Tomatís:

El primer pas del tractament és fer una entrevista i un test auditiu (un estudi audio-psico-fonològic), que determinarà les corbes de l'audició (la qualitat de l'escolta, no la capacitat auditiva física), les àrees on hi poden haver problemes i els possibles bloquejos que s'hagin desenvolupat.

Amb l'estudi audio-psico-fonològic es determina la programació de les sessions d'escolta. En aquesta programació s'utilitzen gravacions de la mare, cant gregorià, música de Mozart, cançons infantils i populars, la pròpia veu del pacient... mitjançant una "oïda electrònica" que ajuda a recuperar aquelles freqüències que s'han perdut.

Les sessions de la programació es poden fer al propi centre o a casa (amb una oïda electrònica portàtil) i consisteixen en períodes de 30 minuts d'escolta que se solen agrupar de tres en tres (1h 30m d'escolta). El tractament inicial està format per 60 sessions, que es poden complementar amb 30 més. Una vegada s'ha fet el tractament inicial es poden fer tractaments posteriors més definits i orientats a patologies o problemes concrets.